Factorii si obiceiurile care favorizeaza aparitia celulitei

07/05/2021
For those who love sound quality we have awesome Pioneer speakers! (Demo)

FACTORII SI OBICEIURILE CARE FAVORIZEAZA APARITIA CELULITEI

Majoritatea femeilor se confrunta in ziua de azi, intr-o masura sau alta, cu celulita. Ele duc o lupta grea pentru a ameliora sau trata celulita apeland la diverse produse cosmetice sau tratamente speciale.

Celulita reprezinta o denivelare la nivelul pielii produsa de marirea in volum a celulelor adipoase si de insuficienta venoasa si limfatica. Aceasta aparare, in special, la femeile trecute de pubertate, pe anumite zone precum: coapse, fese, abdomen si mai putin pe gambe si brate.

Factorii si obiceiurile care favorizeaza aparitia celulitei sunt:

Factorii genetici

Nu se mosteneste celulita, ci predispozitia de a face celulita pe fondul afectiunilor endocrino-metabolice, a unei alimentatii nesanatoase, deshidratarii, lipsei activitatii fizice, stresului, etc.

Insuficienta venoasa si limfatica

Dereglarea circulatiei sangvine, dar mai ales limfatice constituie unul dintre factorii declansatori ai celulitei.

Persoanele care au o circulatie sangvina deficitara in anumite zone ale corpului sunt predispuse la celulita, deoarece aportul de substante nutritive, apa si oxigen catre celulele corpului nu este suficient pentru buna functionare a metabolismului celular.

Insuficienta limfatica genereaza limfedem – afectiune cauzata de o acumulare de lichid limfatic si toxine in spatiul interstitial.

Sexul feminin

„Coaja de portocala” se intalneste cu preponderenta la femei (sub 2 % la barbati) deoarece estrogenul (hormon feminin) favorizeaza lipogeneza - acumularea de grasime.

De asemenea, la femei cromozomul X determina repartitia ginoida a grasimii (pe coapse, fese, solduri), pe cand la barbati cromozomul Y aduce mai multa masa musculara si repartitia androida a grasimii (pe brate si abdomen)

Acumularea si stocarea de grasime la femei are loc si pentru a le permite sa faca fata unor situatii speciale precum sarcina si alaptarea.

Structura pielii

Anatomia pielii difera si ea fata de cea a sexului masculin, lobii de grasime fiind mai mari la femei decat la barbati.

De asemenea, exista o diferenta de distributie a fibrelor de colagen:

·       la femei, fibrele de colagen sunt circulare, flexibile si orientate perpendicular spre suprafata pielii

·       la barbati, fibrele sunt transversale, dure si au o directie oblica, spre muschi.

Prin urmare, femeile sunt mai predispuse la aparitia celulitei.

Acumularile de grasime

Marirea in volum a adipocitelor de rezerva determina cresterea presiunii exercitate dinspre interior spre exterior asupra pielii accentuand astfel aspectul de „coaja de portocala”.

Disbioza intestinala

Disbioza intestinala reprezinta modificari aparute in echilibrul florei intestinale ca rezultat al unor cauze precum:

  • administrarea antibioticele o perioada lunga de timp
  • lipsa probioticelor
  • aport crescut de zahar, conservanti, aditivi alimentari, etc.
  • igiena orala precara
  • consumul accidental de pesticide (care se gasesc pe coaja unor fructe si legume nespalate).

In consecinta, are loc o acumulare de toxine care va duce la intoxicarea ficatului, rinichilor si pielii.

Sedentarismul

Lipsa miscarii si a activitatii fizice duce la o irigare deficitara a tesuturilor si la eliminarea defectuoasa a toxinelor din corp.

In timpul efortului fizic are loc contractia muschilor care favorizeaza pomparea sangelui, imbunatatind astfel circulatia sangvina.

De asemenea, in timpul activitatii fizice, organismul consuma calorii, transformand astfel grasimea de depozit in energie.

Alimentatia

Consumul regulat sau in cantitati mari a unor alimente bogate in zahar, sare si grasimi, precum si bauturi (carbogazoase, alcool, etc.) determina marirea celulelor adipoase si favorizeaza aparitia celulitei.

Deshidratarea

Lipsa hidratarii duce la aparitia si chiar agravarea celulitei deoarece organismul nu poate sa elimine toxinele in mod corespunzator.

Consumul de lichide, in special, de apa ajuta la eliminarea toxinelor si la realizarea schimburilor nutritive la nivelul membranelor celulare.

Stresul

Stresul provoaca dezechilibre hormonale determinand glandele suprarenale sa produca un surplus de cortizol care duce la cresterea glicemiei, retentia de apa si acumularea de grasimi, contribuind astfel la formarea celulitei.