Ridurile – semne ale imbatranirii. Cum putem preveni dezvoltarea timpurie a ridurilor?

07/05/2021
New arrivals of Nintendo Wii games! (Demo)

RIDURILE – SEMNE ALE IMBATRANIRII. CUM PUTEM PREVENI DEZVOLTAREA TIMPURIE A RIDURILOR?

Ridurile sunt pliuri sau cute ce apar pe fata si pe corp ca o parte normala a procesului de imbatranire pe masura ce pielea isi pierde elasticitatea si fermitatea, iar cantitatea de grasime din hipoderm scade in timp.

Femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa dezvolte mai multe riduri, deoarece au mai putine glande sebacee si sudoripare, nu atat de multe vase sangvine si structuri musculare diferite.

Imbatranirea nu poate fi oprita, insa efectele sale secundare care-si lasa amprenta pe chipul nostru pot fi amanate. Pentru a putea intarzia aparitia semnelor de varsta, mai intai trebuie sa stim ce anume cauzeaza ridurile pentru a evita formarea acestora. Deci, este bine sa avem cateva cunostinte de baza legate de structura pielii.

Pielea este compusa din trei straturi: epiderma, derm si hipoderm (tesut subcutanat)

  • Epiderma
  • Derm
  • Hipoderm (tesut subcutanat)

Epiderma este stratul exterior al pielii. Este bogat in cheratina, proteina ce ofera rezistenta, flexibilitate si impermeabilitate suprafetei pielii. Epiderma actioneaza ca o bariera pentru straturile subiacente, ofera protectie zilnica impotriva razelor UV si este prima linie de aparare a sistemului nostru imunitar.

Este stratul de mijloc al pielii situat intre epiderma si hipoderm. Dermul este compus din vase de sange si limfatice, nervi, grasimi, elastina si fibre de colagen. Colagenul – proteina care constituie componenta principala a tesutului conjunctiv al corpului  reprezinta 80% din derm. Colagenul asigura rezistenta pielii, in timp ce elastina ii confera calitatea sa elastica si ii permite sa se intinda si sa revina la loc.

Este stratul profund al pielii si este compus din grasime. Hipodermul este responsabil pentru mentinerea caldurii corporale si, totodata, este si un important rezervor de energie pentru corp.

Modificarile structurale care au loc in aceste trei straturi ale pielii sunt responsabile pentru producerea semnelor vizibile de imbatranire. Exista doua procese diferite care induc astfel de modificari si duc la aparitia ridurilor: imbatranirea intrinseca si imbatranirea extrinseca.

Imbatranire intrinseca

Imbatranirea intrinseca, cunoscuta si sub denumirea de imbatranire cronologica, are loc pe parcursul vietii, indiferent de factorii externi. Imbatranirea intrinseca este un proces natural si variaza de la o persoana la alta in functie de bagajul genetic mostenit.

Dupa varsta de 20 de ani, organismul nostru produce cu 1% mai putin colagen in fiecare an. Deteriorarea fibrelor de colagen si elastina face ca pielea sa devina inelastica si fragila ceea ce duce la formarea liniilor fine si ridurilor de expresie.

Pe la 30 de ani, transferul de umiditate intre derm si epiderma incetineste, iar celulele adipoase incep sa se micsoreze, facand pielea sa para lipsita de vitalitate. Pe masura ce corpul imbatraneste, pielea produce mai putin sebum. Acest lucru face ca pielea sa devina uscata si ridurile – mai vizibile.

Productia de colagen se opreste pe la varsta de 40 de ani, iar ridurile se formeaza pe masura ce fibrele incep sa se degradeze. Metabolismul celular al pielii incetineste si, prin urmare, celulele se regenereaza mai greu.

Dupa varsta de 50 de ani, pielea devine mai subtire deoarece stratul de grasime din hipoderm incepe sa se diminueze. Pierderea de estrogen dupa menopauza, scaderea circulatiei sangvine contribuie, de asemenea, la subtierea si deteriorarea pielii.

Toti acesti factori intrinseci contribuie la aparitia ridurilor si a pielii flasce. Acest proces de imbatranire este foarte lent si contribuie doar la un mic procent de riduri. Cele mai multe riduri apar ca urmare a efectelor imbatranirii extrinseci.

Imbatranire extrinseca

Acest tip de imbatranire se refera la influentele mediului extern care contribuie la formarea sau pronuntarea ridurilor. Cei mai cunoscuti factori de imbatranire extrinseca sunt:

  • Expunerea la soare
  • Poluarea
  • Miscarile si expresiile faciale repetate
  • Fumatul

Fotoimbatranirea, sau modificarile care apar din cauza soarelui, este cea mai importanta cauza a deteriorarii pielii si dezvoltarii ridurilor. Radiatiile ultraviolete au capacitatea de a penetra straturile pielii provocand, printre altele, si descompunerea colagenului si elastinei – proteine esentiale.

Prin urmare, expunerea la soare sta la baza aparitiei ridurilor, cat si a petelor pigmentare si, de asemenea, creste riscul de a dezvolta cancer de piele.

Poluarea reprezinta un alt factor extern care poate contribui la aparitia timpurie a ridurilor prin declansarea stresului oxidativ la nivelul pielii.

Miscarile si expresiiile faciale repetate cum ar fi zambetul, incruntarea, uimirea, mijirea, etc. pot duce in timp la formarea liniilor fine si a ridurilor. De fiecare data cand utilizam un grup de muchi faciali, se formeaza un sant in piele. Pielea, pe masura ce imbatranim, isi pierde fermitatea si elasticitatea si nu mai este capabila sa revina la loc si, prin umare, aceste santuri devin in timp trasaturi permanente pe chip. De asemenea, dormitul cu fata in perna, poate creste riscul aparitiei ridurilor faciale.

Fumatul accelereaza procesul de imbatranire al pielii, intrucat reduce fluxul sangvin de la nivelul pielii. Astfel neprimind suficient oxigen si nutrienti vitali, pielea incepe sa se lase si sa se rideze prematur. In plus, in timpul fumatului sunt solicitati muschii aflati deasupra buzei superioare, iar aceasta miscare repetata duce la aparitia cutelor.

Pasi de urmat pentru prevenirea aparitiei ridurilor

  • Evitati expunerea prelungita la soare si purtati intotdeauna imbracaminte si accesorii de protectie: palarii cu boruri largi, ochelari, etc.
  • Aplicati zilnic crema de protectie solara
  • Hidratati pielea
  • Beti multa apa
  • Adoptati o dieta sanatoasa
  • Dormiti mult

Folositi protectie solara cand va aflati in aer liber, indiferent de temperatura si conditiile meteo. Alegeti un produs de ingrijire a pielii cu factor de protectie solara (SPF) incorporat, spre exemplu, o crema cu SPF de 30 sau mai mult si aplicati ori de cate ori este nevoie.

Intrucat odata cu imbatranirea cronologica incetineste si transferul de umiditate intre derm si epiderma, pielea are nevoie de o sursa externa pentru a mentine nivelul optim de hidratare. O piele deshidratata este predispusa la riduri, de aceea este foarte important sa folosim produse de ingrijire cu efect hidratant.

Pentru buna functionare, organismul nostru are nevoie de hidratare. De aceea, este important sa bem multe lichide, in special, apa, pentru a elimina toxinele si radicalii liberi din corp si pentru a avea un ten frumos, fara riduri.

Consumati mai multe fructe si legume bogate in vitamine, minerale si nutrienti care contribuie la aspectul sanatos si frumos al pielii.

In timpul somnului, are loc o crestere a fluxului de sange catre piele care sustine regenerarea celulelor, drept pentru care este bine sa dormim suficiente ore in fiecare noapte. Trebuie sa tinem cont si de pozitia de somn si sa incercam sa dormim pe spate pentru a evita formarea cutelor pe fata.

Este mai usor sa prevenim formarea ridurilor decat sa le tratam ulterior apeland la diverse tratamente faciale sau interventii chirurgicale.