TIPURI DE HIPERPIGMENTARE SI PRINCIPALELE LOR CARACTERISTICI. DE CE APAR SI CUM POT FI TRATATE?
Ce este hiperpigmentarea?
Hiperpigmentarea este o afectiune a pielii ce consta in pete de piele mai inchise decat culoarea normala a pielii inconjuratoare.
Hiperpigmentarea afecteaza oamenii de toate tipurile de piele si apare atunci cand organismul produce mai multa melanina (pigmentul care da culoarea pielii) decat in mod normal.
Tipuri de hiperpigmentare si principalele lor caracteristici
Pete de varsta, numite si pete solare sau pete hepatice. Sunt pete maronii, bronzate sau intunecate care apar pe partile corpului cu cea mai mare expunere la soare cum ar fi: fata, gatul, decolteul, bratele si mainile. Acest tip de pete apare, cu precadere, la personele in varsta sau dupa expunerea prelungita la soare.
Melasma cunoscuta si sub denumirea de „cloasma” reprezinta pete mai mari de piele intunecata care apar cel mai frecvent pe fata si in zona stomacului la femeile insarcinate sau care iau pilule contraceptive pe fond hormonal.
Hiperpigmentarea post-inflamatorie, numita si melanoza dobandita reprezinta pete pigmentare care apar dupa o afectiune inflamatorie a pielii, cum ar fi acneea sau eczema sau dupa o leziune (arsura). Apare pe zonele care au suferit inflamatii sau leziuni ale pielii. Persoanele cu pielea mai inchisa la culoare sunt mai predispuse la a dezvolta hiperpigmentare post-inflamatorie.
Care sunt cauzele aparitiei hiperpigmentarii?
Cauzele hiperpigmentarii depind de tipul acesteia. Printre cei mai importanti factori declansatori, se numara:
Expunerea la soare
In timpul expunerii la soare corpul produce mai multa melanina pentru a proteja pielea de radiatiile ultraviolete, ceea ce poate duce la aparitia petelor pigmentare. De asemenea, poate agrava hiperpigmentarea existenta.
Inflamatiile si leziunile pielii: taieturi, arsuri, expunere chimica, acnee, dermatita atopica, psoriazis, etc.
Fluctuatiile hormonale
Varsta
Dupa varsta de 40 de ani, pe masura ce pielea imbatraneste, apar petele de varsta intrucat numarul melanocitelor scade, iar cele ramase cresc in dimensiune si distributia lor devine mai concentrata.
Administrarea unor medicamente precum tetraciclina, clofazimina, medicamente antimalarice, anti-convulsii, etc.
Anumite boli: Addison, Cushing sau hipertiroidia.
Cum sa prevenim hiperpigmentarea si ce trebuie sa facem pentru ca sa nu devina mai proeminenta?
Tratamente topice si proceduri cosmetice pentru estomparea si tratarea hiperpigmentarii
Pentru a estompa si trata petele pigmentare se folosesc:
Tratamente topice pe baza de:
Proceduri cosmetice:
Persoanele care intentioneaza sa apeleze la aceste terapii estetice ar trebui sa discute, in prealabil, cu un specialist in ingrijirea pielii sau cu un dermatolog si sa ceara mai multe informatii.
© 2025 Grand & Delux System S.R.L..