Tipuri de hiperpigmentare si principalele lor caracteristici. De ce apar si cum pot fi tratate?

07/05/2021
True American classic! Drifter cruisers (Demo)

TIPURI DE HIPERPIGMENTARE SI PRINCIPALELE LOR CARACTERISTICI. DE CE APAR SI CUM POT FI TRATATE?

Ce este hiperpigmentarea?

Hiperpigmentarea este o afectiune a pielii ce consta in pete de piele mai inchise decat culoarea normala a pielii inconjuratoare.

Hiperpigmentarea afecteaza oamenii de toate tipurile de piele si apare atunci cand organismul produce mai multa melanina (pigmentul care da culoarea pielii) decat in mod normal.

Tipuri de hiperpigmentare si principalele lor caracteristici

Pete de varsta, numite si pete solare sau pete hepatice. Sunt pete maronii, bronzate sau intunecate care apar pe partile corpului cu cea mai mare expunere la soare cum ar fi: fata, gatul, decolteul, bratele si mainile. Acest tip de pete apare, cu precadere, la personele in varsta sau dupa expunerea prelungita la soare.

Melasma cunoscuta si sub denumirea de „cloasma” reprezinta pete mai mari de piele intunecata care apar cel mai frecvent pe fata si in zona stomacului la femeile insarcinate sau care iau pilule contraceptive pe fond hormonal.

Hiperpigmentarea post-inflamatorie, numita si melanoza dobandita reprezinta pete pigmentare care apar dupa o afectiune inflamatorie a pielii, cum ar fi acneea sau eczema sau dupa o leziune (arsura). Apare pe zonele care au suferit inflamatii sau leziuni ale pielii. Persoanele cu pielea mai inchisa la culoare sunt mai predispuse la a dezvolta hiperpigmentare post-inflamatorie.

Care sunt cauzele aparitiei hiperpigmentarii?

Cauzele hiperpigmentarii depind de tipul acesteia. Printre cei mai importanti factori declansatori, se numara:

Expunerea la soare

In timpul expunerii la soare corpul produce mai multa melanina pentru a proteja pielea de radiatiile ultraviolete, ceea ce poate duce la aparitia petelor pigmentare. De asemenea, poate agrava hiperpigmentarea existenta.

Inflamatiile si leziunile pielii: taieturi, arsuri, expunere chimica, acnee, dermatita atopica, psoriazis, etc.

Fluctuatiile hormonale

Varsta

Dupa varsta de 40 de ani, pe masura ce pielea imbatraneste, apar petele de varsta intrucat numarul melanocitelor scade, iar cele ramase cresc in dimensiune si distributia lor devine mai concentrata.

Administrarea unor medicamente precum tetraciclina, clofazimina, medicamente antimalarice, anti-convulsii, etc.

Anumite boli: Addison, Cushing sau hipertiroidia.

Cum sa prevenim hiperpigmentarea si ce trebuie sa facem pentru ca sa nu devina mai proeminenta?

 • Evitati expunerea la soare sau limitati timpul petrecut, in special, in intervalul orar cand radiatiile ultraviolete sunt cele mai puternice.
 • Folositi un produs de ingrijire cu SPF de minim 30 pentru a proteja pielea de razele solare si pentru a impiedica hiperpigmentarea sa devina mai proeminenta. Aplicati crema de protectie ori de cate ori este necesar.
 • Purtati imbracaminte de protectie si accesorii precum palarii si ochelari cand va expuneti la soare.

Tratamente topice si proceduri cosmetice pentru estomparea si tratarea hiperpigmentarii

Pentru a estompa si trata petele pigmentare se folosesc:

Tratamente topice pe baza de:

 • acid azelaic
 • acid kojic
 • vitamina C
 • retinoizi
 • corticosteroizi
 • hidrochinona

Proceduri cosmetice:

 • terapia cu laser
 • lumina intens pulsata (IPL)
 • peelinguri chimice
 • microdermabraziune

Persoanele care intentioneaza sa apeleze la aceste terapii estetice ar trebui sa discute, in prealabil, cu un specialist in ingrijirea pielii sau cu un dermatolog si sa ceara mai multe informatii.